Przy wileńskim stole – przysmaki i kolędy
Przy wileńskim stole – przysmaki i kolędy
Przypominamy, że nasze kresowe Spotkanie Opłatkowe odbędzie się
w dniu 17 stycznia 2017 roku (wtorek) o godz. 16.00 w Zespole Szkół Gastronomicznych
przy ul. Kamiennej 86 - serdecznie zapraszamy!
Śleżyki wileńskie
Przygotowanie: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Makę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść dość twarde ciasto. Z ciasta utoczyć wałeczek średnicy 1,5 cm i pokroić na centymetrowe kawałki.
Blachę wysmarować margaryną. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec na złocisty kolor, około 10 min., w temp. 180 st. C.
Przygotowanie masy: mak opłukać, zalać wrzątkiem i mieszając, gotować 5 min. na małym ogniu; zdjąć z ognia, ostudzić, osączyć i zemleć dwa lub trzy razy. Miód rozcieńczyć 4 szklankami ciepłej przegotowanej wody, zalać mak i odstawić na 1 godz.
Śleżyki włożyć do masy makowej i pozostawić na 1 godz., aby zmiękły.
Podawać w bulionówkach.
Kołduny wileńskie
Cebulę udusić w małym rondelku z odrobiną bulionu. Polędwicę i tłuszcz drobniutko pokroić, przetrzeć przez sito cebule, dodać do pokrojonego mięsa, oprószyć pieprzem i majerankiem, wyrobić na pulchną masę, posolić, zagnieść ciasto jak na pierogi, wykrawać krążki małą szklanką. Nakładać łyżeczką na krążki farsz i mocno zlepiać. Gotować w dużej ilości wody, aż wypłyną. Podawać z barszczem, bulionem lub rosołem.
Coś na słodko? - czekamy na przepisy...
Tradycyjny wileński cykl imprez „Boże Narodzenie w stolicy” każdego roku zachęca,
byśmy wspólnie uwierzyli w cud Bożego Narodzenia... – http://www.wilnoteka.lt/pl/tresc/koledy-z-wilna-wilenka
Kolędy z Wilna. Zespół "Wilenka":
-
Dzisiaj w Betlejem
-
Pastorałka
-
Lulajże Jezuniu
Po spotkaniu i informacje i "sprawy rożne" Towarzystwa - serdecznie zapraszamy!
Przypominamy, że nasze kresowe Spotkanie Opłatkowe odbędzie się w dniu 17 stycznia 2017 roku (wtorek)
o godz. 16.00 w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej 86.